Esti pe pagina: Acasa › Adaposturile Liliecilor › Adaposturile Liliecilor

Adaposturile Liliecilor

Liliecii sunt printre putinele mamifere care nu isi construiesc adaposturi.
Varietatea adaposturilor – paduri pe suprafete intinse, care atrag un numar mare de insecte si existenta pesterilor in regiunile montane ale Romaniei, face ca speciile de lilieci sa fie mult mai numeroase in aceste zone decat in cele de campie si deal. Principalele adaposturi ale chiropterelor sunt:

Pesterile
Orice gol natural, dezvoltat in general in roci solubile, cu lungimi intre cativa metri si sute de kilometri constituie o pestera.
In regiunile cu climat temperat, deci si in tara noastra, liliecii au nevoie de un adapost care sa intruneasca conditii optime pentru hibernare si maternitate. In acest sens sunt preferate peserile care:
  •  au temperatură constantă: 4-16 grd C (iarna) şi 18-22 grd C (vara)
  •  umiditatea de peste 90%
  •  au portiuni lipsite de curenti de aer
  •  au galerii greu accesibile sau inalte, pentru a nu fi deranjaţide turistii ocazionali
De obicei, zonele unde se adapostesc liliecii nu sunt situate la distanta mare de intrare, insa exista si exceptii (in Pestera Sura Mare, au fost observati lilieci la peste 2 km de intrare). In general liliecii prefera pesteri ascendente, cu o singura deschidere, strabatute de cursuri de apa. Galeriile ascendente favorizeaza acumularea aerului cald, iar apa asigura umezeala necesara in adapost.
In lume exista pesteri cu colonii imense de lilieci. In Pestera Niah (Sarawak) sunt aproximativ 300.000 lilieci, iar in Bracken Caves (SUA), populatia de lilieci depaseste cateva milioane de indivizi. Acestea sunt importante obiective turistice, prin spectacolul oferit de iesirea liliecilor la vanatoare, odata cu lasarea serii.
Pesterile pot constitui adaposturi pentru coloniile de hibernare si pentru cele de maternitate.
  

Adaposturile forestiere
Multi specialisti chiropterologi cred ca stramosii liliecilor au fost arboricoli.
In special liliecii din zona calda a globului ocupa diferite parti ale arborilor – se agata de tulpina, de crengi, intre frunze sau intre radacini. In zona temperata, ei prefera scorburile copacilor batrani.

  

Adaposturile artificiale
In absenta pesterileor sunt preferate adaposturile create de om. Acestea sunt diverse, in functie de zona geografica si de caracteristicile constructiilor.
Au in comun faptul ca sunt departe de activitatea umana, de sursele de zgomot si de lumina. Aceste caracteristici le au puturile si silozurile subterane, galeriile miniere parasite, hambare, beciuri, podurile constructiilor, edificiile de cult (boltile templelor, clopotnite, turle). Alteori se pot adaposti in locuri foarte stramte, precum fisurile zidurilor.