Esti pe pagina: Acasa › Junior ranger › Junior Ranger

Junior Ranger

PROIECT:
"JUNIOR RANGER IN PARCUL NATURAL GRADISTEA MUNCELULUI - CIOCLOVINA”

FINANŢATOR: Fundatia pentru Parteneriat - Mercurea Ciuc şi MOL Romania

VALOARE PROIECT (aprobata): 22.492,92 lei (din care: 17.833,92 lei - 79,29% din partea Fundatiei pentru Parteneriat si 4.659,00 lei - 20,715% din partea CSM Hunedoara)

PERIOADA: 4.04.2011 – 15.10.2011

Ideea de a implica comunitatile rurale din Parcul Natural Gradistea Muncelului - Cioclovina in activitatile de management a ariei naturale protejate a pornit din randul membrilor CSM Hunedoara inca din anul 2006. Fiind iubitori de munte, am străbătut cărările batrânului Şureanu călcând pe urmele strămoşilor noştrii daci. Astfel am cercetat peşterile, am luat contact cu istoria, am cunoscut oamenii locului şi viaţa lor.

In urma discutiilor cu reprezentantii institutiilor scolare din comunele Baru, Pui, Bosorod, cu reprezentantii administratiei parcului si ai ISJ Hunedoara, am gasit modul de a participa la educatia copiilor si tinerilor cu privire la importanta padurilor in contextul "Anului International al padurii"

Scopul proiectului: Informarea a 300 elevi din 3 comunităţi rurale ale Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, din care 15 vor fi formati în sistem junior ranger timp de 7 luni, pentru a susţine activităţile de management ale habitatelor forestiere din aria protejată.

Obiectivele proiectului:

1. Informarea a 300 de elevi din 3 comunităţi rurale ale Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, cu privire la importanţa habitatelor forestiere

2. Formarea deprinderilor de orientare în habitate forestiere cu ajutorul hărţilor şi al instrumentelor, pentru cei 300 de elevi din 3 comunităţi rurale ale Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina

3. Formarea în sistem Junior ranger a 15 tineri din 3 comunităţi rurale ale Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina pentru susţinerea activităţilor de management ale ariei naturale

4. Creşterea cu 20% a gradului de conştientizare a 2300 persoane (elevi, populaţie locală, turişti) cu privire la importanţa habitatului forestier pentru biodiversitate şi indentitate locală.
300 elevi de 12-15 ani, din 3 comune de pe teritoriul Parcului Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina.

Grup ţintă: 300 de elevi din 3 comunităţi rurale ale Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina.

Beneficiari: Estimăm pentru anul 2011, încă 2300 beneficiari ai proiectului (localnici, autorităţi şi ONG-uri locale, cadre didactice, turişti)

Activitati: informarea cu privire la importanţa ariei protejate, a habitatelor forestiere şi a lemnului mort, formarea deprinderilor de orientare în habitatele forestiere cu ajutorul hărţilor şi a instrumentelor, amenajarea unei poteci tematice pe tema „Habitatul forestier”, conştientizare turişti, ecologizare, întâlnire tematică – „Junior ranger vă invită să cunoaşteţi PNGM-C”.

Rezultatele proiectului: creşterea cu 20% a gradului de informare a 300 elevi despre habitatele forestier/lemnul mort, 300 de elevi cu abilităţi practice de utilizare a hărţii, orientare cu busola şi GPS-ul, 15 elevi formaţi ca Junior Ranger, 3 noi surse de informare despre importanţa habitatelor forestiere/lemn mort (1 DVD educativ, 1 site, 1 potecă tematică), alte 2000 persoane informate direct sau indirect.

Având în vedere faptul că anul 2011 a fost declarat Anul Internaţional al Pădurii, proiectul şi-a propus informarea/formarea elevilor claselor V-VIII în vederea recunoaşterii valorii ecologice şi necesităţii conservării habitatelor forestiere din PNGM-C. Primele activităţi ne-au dus în şcolile din cele 3 comune pentru a discuta despre importanţa pădurilor şi a ariilor naturale protejate. În luna aprilie, împreună cu elevii, am sădit copăcei în curtea şcolilor.


Junior Ranger s-a desfăşurtat în Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, unde am realizat o potecă tematică cu despre pădure (8 panouri şi 23 de plăcuţe informative).


Mereu munca am realizat-o în echipă, sub îndrumarea liderilor noştrii, din Clubul Sporturilor Montane Hunedoara


În cadrul proiectului am realizat un DVD informativ, în format multimedia, care a fost lansat în cadru festiv.


 


La final de proiect, fiecare şcoală a fost premiată cu Steagul Junior Ranger.