Esti pe pagina: Acasa › SALVASPEO HD › SALVASPEO HD

Salvaspeo HD

Salvaspeo Hunedoara


 

Speologii din Clubul Sporturilor Montane Hunedoara sunt implicati in miscarea salvaspeo din Romania.

Pe teritoriul judetului Hunedoara, pentru interventia in caz de accidente in zona pesterilor se apeleaza numarul de urganta 112. Apelul este directionat catre Serviciul Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Hunedoara. Echipa Salvaspeo judeteana este alcatuita din voluntari speologi, legitimati ai Federatiei Romane de Speologie, membrii ai asociatiilor: Clubul Sporturilor Montane Hunedoara (7 persoane), Rhinolophus Lupeni (3 persoane), Zarand Brad (1 persoana), Proteus Hunedoara (1 persoana).

In anul 2006, la initiativa Clubului Rhinolophus Lupeni s-a organizat Exercitiului National Salvaspeo din Pestera Alunii Negri.

In anul 2007 C.S.M Hunedoara a organizat Exercitiul National Salvaspeo in Pestera Ponorici-Cioclovina cu Apa (peste 80 de participanti, 14 ore)

Din anul 2007 a inceput si instruirea specializata a speologilor in cadrul Scolii Nationale Salvaspeo desfasurata in Comuna Rosia Jud Bihor.


In judetul Hunedoara exista in prezent 16 voluntari implicati in activitatea salvaspeo, dintre care 12 sunt atestati ca salvatori din mediul subteran (4 sefi de echipa si 8 tehnicieni salvaspeo).


Din anul 2009 echipa salvaspeo a fost inclusa in cadrul Serviciului Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Hunedoara care asigura si cea mai mare parte a finantarii echipei. In anul 2010 am inceput amenajarea unui poligon pentru antrenamente TSA-Salvaspeo in zona portalului pesterii Sura Mica.

Pe teritoriul judetului a avut o singura actiune de salvare in Pestera Sura Mare (8-9 ianuarie 2011), dar am fost solicitati sa intervenim si la alte actiuni similare (Pestera Huda lui Papara – in mai 2010, Pestera R3 – in iunie 2011).

EXERCITIU LOCAL - 2010

al echipei salvaspeo din Serviciul Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Hunedoara


EXERCITIU NATIONAL - Pestera Cioclovina cu Apă – 2007